تاریخ انتشار : 18/04/1390 - 13:49
برای اولین بار در ایران ،
رآکتور ترکیبی بدون لجن تصفیه فاضلاب با تکنولوژی نانو در تبریز ساخته شد
تهران- یکی از مجریان طرح راکتور ترکیبی بدون لجن تصفیه فاضلاب گفت: برای اولین بار در ایران راکتور ترکیبی بدون لجن تصفیه فاضلاب در تبریز ساخته شد.
'کامران رحمتی شادباد' روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار علمی ایرنا گفت: در این رآکتور از سه فرآیند فتوکاتالیز، التراسونیک و اوزوناسیون برای انجام بهینه تصفیه آلاینده های موجود در فاضلاب شهری استفاده شده است.
وی خاطر نشان کرد: این نوع فرآیند که به صورت ترکیب سه فرآیند است برای اولین بار در جهان مطرح شده است.
مجری طرح از ویژگی های راکتور ترکیبی به دستیابی به فناوری تولید نانوذرات کاتالیستی با اثرگذاری بسیار بالا، ضد عفونی سازی آب خروجی با انجام پدیده سونولومینز، امکان نصب در تمامی اماکن کم جمعیت از قبیل مجتمع های مسکونی، آموزشی، اداری، بیمارستان ها عنوان کرد.
رحتمی شاد باد افزود: کارکرد دستگاه کاملاً دیجیتال بوده و از طریق کلیدهای نصب شده قابل کنترل است.
وی خاطر نشان کرد: فاضلاب از طریق یک پمپ دیافراگمی وارد مخزن راکتور شده و تا حدود 5 لیتر پر می شود .سپس نانوذرات فتوکاتالیست از طریقه دریچه تعبیه شده در قسمت فوقانی راکتور به داخل مخزن تزریق می شود.
مجری طرح ادامه داد: در ادامه دستگاه التراسونیک روشن شده و ذرات نانوکاتالیست در داخل فاضلاب به صورت همگن پراکنده می شود.
رحتمی شاد باد گفت: امواج التراسونیک هم قابلیت پراکندگی نانوذرات را دارد و هم باعث تجزیه آلاینده های موجود در فاضلاب می شود.
وی افزود: دستگاه ازون ساز از طریق یک دریچه وارد راکتور شده و توسط یک دیفیوزر در داخل فاضلاب پخش می شود.
مجری طرح گفت: در حال حاضر در تصفیه خانه های فاضلاب از روش هضم آلاینده های آلی با استفاده از لجن فعال به صورت گسترده استفاده می شود که از جمله اشکالات آن می توان به زمان طولانی مورد نیاز برای تجزیه مواد آلی آلاینده ( حدود 9 الی 12 ساعت)، عدم تجزیه کامل مواد آلی آلاینده ها به دلیل اشباع شدن لجن فعال و از بین بردن لجن باقی مانده بعد از انجام عمل تجزیه اشاره کرد.
رحتمی شاد باد خاطر نشان کرد: روش تصفیه فاضلاب طراحی آنها در مقایسه با روش های دیگر تصفیه فاضلاب به زمان بسیار پایینی برای انجام روند تصفیه نیاز دارد.
وی افزود: با استفاده از این نوع سیستم می توانیم به صورت سریع، تمام مواد آلی موجود در فاضلاب های شهری را تصفیه کنیم به صورتی که با این روش زمان تصفیه فاضلاب از 9 ساعت به 2 ساعت کاهش می یابد. این در حالی است که میزان اثرگذاری آن بر حذف آلاینده ها به مراتب بیشتر از سایر روش ها است.
به گفته رحمتی شاد باد، بارزترین ویژگی منحصر به فرد این نوع سیستم ها عدم تولید لجن در طی فرآیند تصفیه است به طوری که می توان فاضلاب را مستقیماً به حجم قابل توجهی از آب قابل استفاده در بخش های مورد نیاز تبدیل کرده و این منبع ارزشمندی حیاتی را به چرخه مصرف بازگرداند.
مجری طرح خاطر نشان کرد: البته درصد بسیار پایینی از فاضلاب ورودی به صورت گاز از سیستم خارج می گردد که از نظر زیست محیطی برای محیط زیست مضر نیست.
رحمتی شاد باد از دیگر ویژگی های منحصر به فرد این روش به قابلیت استفاده از منابع نوری مختلف همچون لامپ کم مصرف و فرابنفش (و حتی نور خورشید) اشاره کرد.
وی خاطر نشان کرد: همچنین با استفاده از این فرآیند برای تصفیه فاضلاب دیگر نیازی به صرف هزینه های کلان برای ساخت و نگهداری تصفیه خانه ها نخواهد بود.
به گفته رحمتی شادباد، تمام مراحل اجرایی آن حتّی تولید نانوذرات بکار رفته در سیستم توسط تیم ایرانی و در داخل کشور تهیه شده است.
مجری طرح افزود: این اختراع در اداره ثبت اختراعات ایران ثبت گردیده و در حال گذراندن مراحل ثبت جهانی آن به صورت پتنت است.